Przepis na kiełki grochu – wegetariański obiad
Może coś nowego? Przepis na kiełki grochu cukrowego, czyli danie główne.
Tak, zjemy dziś obiad z kiełków grochu. Brzmi nietypowo? Otóż będzie nietypowy, wegetariański, zdrowy i smaczny. Oto przepis na kiełki grochu.
Składniki:
- kiełki groszku cukrowego, pełny słoik, albo i dwa, z naszej kiełkownicy słoikowej
- 3 jajka surowe
- papryka czerwona
- cebula biała
- zioła świeże: majeranek, kolendra, pietruszka
- bułka tarta (im mniej tym lepiej, ilość zależy od ilości kiełków, jak jest dużo skiełkowanego groszku, nie będzie potrzebne dużo bułki)
- tłuszcz na patelnię i do sałatki
- sól, cytryna
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, szklimy posiekaną cebulę (zostawiamy 1/4) i podsmażamy krótko 3/4 kiełków groszku.
Patelnię zestawiamy z ognia , aby zawartość ostygła.
2. Przygotowujemy sałatkę z papryki i kiełków:
Do miski wlewamy olej, przyprawiamy solą i kilkoma kroplami soku z cytryny, mieszamy. Umytą paprykę kroimy, siekamy 1/4 cebuli i pietruszkę. Do miski z olejem wrzucamy wszystkie składniki, dodajemy pozostałą ilość kiełków groszku. Sałatkę odstawiamy.
3. Kiełki z cebulą blendujemy, siekamy resztę ziół.
4. Roztrzepujemy jajka.
5. Do jajek dodajemy zblendowane kiełki groszku i posiekane zioła. Jeśli konsystencja nie jest wystarczająco gęsta, dodajemy bułkę tartą. Teraz jest czas na posolenie.
6. Formujemy kotleciki i na patelnię!
I oto jest gotowy obiad: zdrowy, wegetariański, z motywem przewodnim w postaci kiełków groszku cukrowego. Smacznego!